Rosslyn Chapel

A cutting edge timber engineered visitors centre

Location: Midlothian, Scotland

Completed: 2011

Features: Post and beam structure, steel tension rod and plate connections, laminated structural board, stained oak frame.

Requirements: Welcoming visitor centre, modern appearance to contrast existing chapel.

Cost: £230,000

Timber engineering: Momentum

Inspiring visitors to this historic site, for generations to come

Rosslyn Chapel saw a rapid rise in visitor numbers following the success of the book and subsequent film, The Da Vinci Code. To meet the increased demand, a new and innovative visitor centre was commissioned.

With support from the Heritage Lottery Fund and Historic Scotland, the project attracted prominent Scottish architects Page\Park, previous collaborators with Carpenter Oak.

The frame at floor level is in striking contrast to the roof; monolithic green oak posts bear vertical steel fins at eaves height, resin bonded into the end grain of the posts to ensure minimal issues with shrinkage.

Read more

Related projects

Sign up to our newsletter

Tips and build information, hear first about upcoming events and receive exclusive invites to open house events






Please note to submit the form you will need to tick "I agree for my data to be used and stored as set out in the terms and conditions" above.

Your email address is safe with us. Read our privacy policy.