The Counting House – Oak Framed Extension

Oak framed extension transforms victorian property

Location: Dartmoor

Completed: 2008

An oak framed extension transforms a Victorian place of historic interest

The key to adapting a historic building into a comfortable living space lies with sensitive design and the use of appropriate materials. A hand-crafted oak framed extension from Devon-based Carpenter Oak helped transform this Victorian counting house into a beautiful yet practical and efficient home.

Set on a renowned beauty spot on Dartmoor along the river Plym, for 100 years this building was home to the wage captain responsible for paying the men who came on foot from surrounding villages to work in the china clay pits.

Architect Mike Hope, from Totnes-based Roderick James Architects, and his wife Zoe wanted to retain as many of the original features as possible. After removing plasterboard and a layer of wonderful pencil-bead tongue and groove boarding from the walls – which were carefully restored and re-used – the original Baltic pine frame was revealed.

Read more

Related projects

Download Brochure

If you want to give us more detailed information, visit the main contact form.






Sign up to our newsletter

We'll keep you up to date about events and send you exclusive invites to our open house events







Please note to submit the form you will need to tick "I agree for my data to be used and stored as set out in the terms and conditions" above.

Your email address is safe with us. Read our privacy policy.