Dartmoor Treehouse

A challenging site is tamed by complex engineering

Location: Dartmoor

Completed: 2007

Architect: Roderick James Architects

Challenges: steep slope, national park restrictions

Materials: Douglas Fir, Steel

reaching out over a steep slope into the forest, the treehouse is a truly unique structure

Brian and Sonia Meaden lived in an expansive Edwardian house near Chagford, that enjoyed a large garden on the north-west fringes of Dartmoor.

They enjoyed the tranquillity and quiet of their corner of the world, with zero light pollution and a haven for local otters and trout in the river and buzzards overhead.

They wanted a new building they could retreat to that was markedly different from the main house, that would make the most of their unusually steep woodland, just off to the side of the house that was peppered with granite boulders.

Roderick James Architects were tasked with designing an ‘eccentric version of a children’s treehouse.’  Whilst not using a tree as the structural support as traditional treehouse would, the Meadens wanted something that would feel like it was part of the woodland so that they could continue to enjoy the sights and sounds of the nature around them.

Read more

Related projects

Download Brochure


If you want to give us more detailed information, visit the main contact form.








Sign up to our newsletter

We'll keep you up to date about events and send you exclusive invites to our open house events









Please note to submit the form you will need to tick "I agree for my data to be used and stored as set out in the terms and conditions" above.

Your email address is safe with us. Read our privacy policy.