Stowe Gardens restaurant, shop and entrance

A combination of restoration, reconstruction and new build

Location: Buckinghamshire

Completed: 2012

Features: Diagrid roof constructed from larch. Large glazing

Architect: Cowper Griffith Architects LLP

A new visitor facility encompassing both modern and traditional timber framing expertise.

The base for the project was the restoration of Stowe Garden’s the ‘New Inn’, originally built in 1717 as lodgings for visitors. This unique project combines restoration, reconstruction and new build. The inn has been restored to include a restaurant, shop and entrance for the ever increasing number of visitors. By forming the new visitor facility around the ‘old Inn,’ visitors enter the gardens by the Bell Gate as initially intended.

The design for the restaurant is a modern interpretation of the former fallen threshing barn. Stainless steel ‘arms’ hold the timber posts, allowing for the walls to be almost entirely glazed, giving views to the gardens and beyond. The triangulated roof with a diagrid lattice structure is made out of a series of timber triangles connected by stainless steel flitch plates and tie rods.

Read more

Meet the team

Related projects

Sign up to our newsletter

We'll keep you up to date about events and send you exclusive invites to our open house events







Please note to submit the form you will need to tick "I agree for my data to be used and stored as set out in the terms and conditions" above.

Your email address is safe with us. Read our privacy policy.